
Ve srovnání se třetím měsícem roku 2020 Češi za oběd v restauraci letos v březnu zaplatili o přibližně 35 korun více. Od března 2017 průměrná cena vzrostla o 48 korun. Společnost Edenred upozornila, že růst výdajů na obědy dlouhodobě převyšuje nárůst reálných příjmů. „V pětiletém horizontu útraty v restauracích vzrostly o 45 procent, nárůst příjmů byl ale za srovnatelné období o osm procentních bodů nižší,“ uvedla firma.
Nejrychleji jídlo a útraty v restauracích podle Edenred stoupají od přelomu jara a léta předloňského roku, tedy v době prvního rozvolnění protiepidemických opatření. Aneta Martišková zodpovědná v Edenred za firemní vztahy řekla, že dlouhá léta se ve stravovacích provozech mimo hlavní město dal oběd pořídit kolem 100 korun, v současné době většinou ale nestačí ani 150 korun.
Nejvýrazněji rostou ceny obědů v Plzni, za poslední dva roky to bylo asi o čtvrtinu, za posledních pět let o 52 procent na současných 162,5 koruny, vyplývá z dat Edenred. V Čechách lidé zaplatí za obědy v průměru o osm korun více než na Moravě.
Údaje o cenách obědů vyplývají z Ticket Restaurant Card Indexu sestaveného z plateb zhruba 220 000 majitelů nejrozšířenější stravenkové karty Ticket Restaurant.
Restaurace zaznamenaly v březnu podle Edenred nejlepší výsledky za poslední měsíce. Kromě toho, že počet hostů v době oběda činil 52 procent proti předcovidovému období, počet zakoupených jídel spolu s rozvážkou dosáhl asi dvou třetin předkrizových hodnot.
Inflace v únoru podle Českého statistického úřadu meziročně stoupla na 11,1 procenta a byla nejvyšší od června 1998. V lednu činila 9,9 procenta. „Když je inflace v pásmu, na které jsme byli zvyklí v předchozích létech, tak to na chuti lidí chodit do restaurací po celý rok nijak neubírá, při současném prudkém růstu cen ale může dojít ke změně spotřebitelského chování,“ dodala Martišková.
(ČTK)